Címlap
"Küzdj, és bízva bízzál!" PDF Nyomtatás E-mail
2011. január 27. csütörtök, 12:52

  Január 22-én került sor a Magyar kultúra napja alkalmából Madách Imre Az ember tragédiája című művének bemutatójára a veszprémi Petőfi Színházban – nem hagyományos módon. A Veszprém megyei középiskolák diákjai még tavaly ősszel nevezhettek erre a megmérettetésre oly módon, hogy a 15 szín valamelyikének bemutatását sorsolás útján kapták meg. A jelentkezők között voltak iskolánk diákjai is, akiknek a nyolcadikat, azaz a „prágai szín”-t juttatta Fortuna istenasszony.

 

  Az előadás este hat órakor kezdődött, és igazi, maradandó színházi élményben lehetett része a nagyérdeműnek. Igaz, hogy amatőr társulatok léptek fel, egy-egy szín bemutatása, egy-egy színészi teljesítmény azonban messze túlmutatott az „amatőr” fogalmán.

  A türrös diákok produkcióját Mészáros Dorottya 12.A osztályos tanuló rendezte. Ha értékelnünk kellene, azt mondhatnánk: kimagaslóan színvonalas, összecsiszolt, komoly előadást láthattunk. Ez az eredeti dramaturgiának, a modern, egyénien és egyedien kialakított és alkalmazott jelrendszernek, valamint a szereplő diákok komoly, felelősségteljes hozzáállásának is köszönhető volt. A Borbálát megformáló egyik diáklányunk, Németh Anna színészi játékáról például bátran kijelenthetjük, hogy teljességgel benne volt a szerepben!

  Az értékelés elkövetkeztével aztán kiderült – és talán nem túlzás, ha azt mondjuk: hideg zuhanyként ért mindannyiunkat -, hogy csupán egyetlen díjat kaptunk: a 11.A-s Fejes Zsófia színészi játékát emelte ki a zsűri. ( Szinte az összes díj és dicséret a veszprémi középiskoláknak jutott…Mindezek tükrében jelen sorok írója azzal véli bíztathatni diákjainkat: nemes vetélkedés volt, kemény munka állt mögötte, a színpadon mindent megtettek képességeik szerint, jól érezték magukat ( ezt ők is megerősítették!), egyszóval „ez jó mulatság, férfimunka volt”! És még valamit megtapasztalhattak (és ez van olyan fontos, mint a jól végzett munka): nevezetesen, hogy az életben, a NAGYBETŰSBEN, nem mindig azé a pálma, aki valójában megérdemli… Viszont ez a „kudarc” is erőt kell, hogy adjon a továbbiakhoz, hiszen – Hemingway szavaival – „az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem lehet”, avagy Madáchot idézve "küzdj, és bízva bízzál!" ))

A  szereposztás a következő volt:

 

Ádám 1           Csigi Ádám

Ádám 2           Beke Dávid

Ádám 3           Magyar Márk

Éva1                Fejes Zsófia

Éva 2               Németh Anna

Éva 3               Szabó Noémi

Lucifer             Csizmadia László

„Hangulat”1     Turcsi Natália és Nagy Kristóf

„Hangulat”2     Végh Melanie és Kocsi Marcell

„Hangulat”3     Fekete Zsófia és Varga Dániel

Rudolf              Sashalmi Dávid

Bolond             Király Roland

Kígyó              Mészáros Dorottya

Eretnek            Csizmadia Gábor        

Tűz                              Benecz Angéla, Bruns Elke, Esses Diána, Fekete Krisztina, Lóránth Ágnes, Mádl Anikó, Nyitrai Csilla,   Takács Roxána, Vadász Nóra

Udvar              Shila Demirden, Gajdacsik Laura, Molnár Ibolya, Veres Bettina, Vilman Petra, Molnár Arnold, Piriti Tamás

Első udvaronc  Tuboly Barnabás

Második udvaronc Vései Viktor

Harmadik udvaronc Danajka Marcell

 

Hangtechnika                           Varga Benedek

Díszlet                                     Vadász Nóra

Fotó                                        Varga Benedek

Ötlet                                        Mészáros Dorottya

Rendezte                                 Mészáros Dorottya

 

  Az előadáson tilos volt fényképezni, így a képgalériában a próbákon készült fotók láthatók. Madách „Tragédiá”-jának nyolcadik, „prágai” színét - reményeink szerint - az iskola kulturális bemutatóján, március 18-án tekintheti meg az itthoni közönség a türrös diákok előadásában.

                                                                                                                                                    tici

 


Joomla!. XHTML and CSS.