Címlap
Erasmus+ projekttalálkozó a csehországi Táborban PDF Nyomtatás E-mail
2019. április 28. vasárnap, 19:35

A School21 Digitally and Socially Yours nevű Európai Unió által támogatott Erasmus+ projekt hatodik nemzetközi találkozóját a csehországi Tábor Obchodní akademie a Vyšší odborná škola ekonomická nevű közgazdasági szakközépiskolájában tartottuk 2019. április 7. és 13. között.

 A projekt célja a 21. században nélkülözhetetlen készségek, a kommunikáció, az együttműködés, a kreativitás és a kritikai gondolkodás alkalmazása, amelyeket az iskolai tantárgyak, pl. földrajz, történelem, informatika, idegen nyelvek elsajátítása során fejlesztenek. Ezen kívül a tanulók megismerkedhetnek a partnerországokban végzett közösségi és önkéntes munkával.

A husziták híres városában, Táborban tartott találkozó során a partneriskolák (Tábor (CZ), Schwetzingen (GER), Pulawy (PL) és Lugos (RO) tanáraival és tanulóival együtt tanulmányozhattuk a helyiek önkétes, közösségi tevékenységeit.

Előzetes feladatként a vállalati társadalmi felelősségvállalásról (CSR – corporate social responsibility) végeztünk kutatómunkát és egy prezentációt készítettünk. Minden iskola tanulóinak egy helyi vagy regionális vállalat munkáját kellett bemutatni. Mi a Yanfeng Hungary Automotive Interior Systems Kft-t választottuk. A vállalat ’I Care’ elnevezésű programja keretében kis közösségeket támogat társadalmi munkával. A másik témánk a ’TeSzedd’ kezdeményezés bemutatása volt.

A vendéglátó városban meglátogattunk egy ’Cheiron T’ nevű klubot, ahol szociális munkások lelkes csapata rászoruló, többnyire roma gyerekeken segít pl. a házi feledatok elkészítésében vagy csak a szabad idő eltöltésében.

Prágai kirándulásuk keretében megismerkedhettünk Csehország legnagyobb civilszervezetének, a People in Need nevű NGO munkájával. A fővárosban működő szervezet fő területei:

  • humanitárius segítség
  • emberi jogi támogatás
  • szegénység kezelése
  • társadalmi integráció

A prágai kirándulás délutánján egy nagyon tartalmas, sokféle feladattal színesített városnéző sétán vettünk részt. A várból indulva a Károly-híd és az Óváros-tér érintésével a Lőportoronyig jutottunk el.

Csütörtök délelőtt egy jótékonysági sportrendezvényen vettünk részt. Minél több kört tettünk meg futva vagy sétálva, annál több adomány jutott egy helyi hospice szervezet részére. 44 ezer cseh korona gyűlt össze. A futás után különböző sportokat játszottunk: foci, kosárlabda, floorball és ringó (a röplabdához hasonló).

Délután a projekt hírlevelén dolgoztunk.

Természeten volt alkalmunk Tábor szépségeinek felfedezésére is. Nemzetközi csoportokban izgalmas feladatokat oldottunk meg. Az összegyűjtött érdekességeket és élményeinket az iskolában összefoglaltuk, bemutattunk és feltöltöttük a projekt TwinSpace oldalára.

Az egész heti munkánkat a találkozó utolsó napján egy érdekes szerepjáték keretében mutatták be a csoportok.

Mindannyiunk számára nagy élmény volt találkozni a kétéves projekt előző találkozóin megismert tanulókkal találkozni és együtt dolgozni.

A projekt közös nyelve az angol, de alkalmunk volt a németet is gyakorolni és néhány fontos kifejezést megtanulni románul, csehül és lengyelül is.

Erasmus+ projektünk zárásaként legközelebb a szervező tanárok találkoznak ismét Táborban június első hetében.

Résztvevők: Kutschera Ánges, Mógor Bence, Nagy Lili Fanni, Takács Eszter, Takács Tamara, Tegyi Nóra Tóth Laura és Tóth Máté (11.A)

Kísérőtanárok: Csortos Melinda és Molnár András


2019. április

Molnár András

projektfelelős


A projekt honlapja itt tekinthető meg: https://twinspace.etwinning.net/44282/home

Módosítás dátuma: 2019. április 28. vasárnap, 20:06
 


Joomla!. XHTML and CSS.