Címlap
Holokauszt emlékműsor az iskolánkban PDF Nyomtatás E-mail
2019. május 06. hétfő, 22:30

„Oly korban éltem én e földön,

mikor az ember úgy elaljasult,

hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,

s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg,

befonták életét vad kényszerképzetek.”

 2001 óta minden év április 16-án a holokauszt magyarországi áldozataira emlékezünk. 1944-ben e napon kezdődött meg a magyarországi zsidók gettókba tömörítése Kárpátalján. Az ezt követő hónapok során több mint 400 000 zsidót zártak gyűjtőtáborokba, majd hurcoltak el Magyarországról Auschwitz-Birkenauba.

 Ebben a tanévben a 9. Ny osztály állított emléket a II. világháború idején megölt zsidó embertársainknak.

A megemlékezés középpontjában az idén a gyermekek álltak. Az osztály ugyanis ebben a tanévben részt vesz a nemzetközi Krókusz- projektben, melynek során virágültetéssel, társaik személyes történeteinek megismertetésével idézik fel a holokauszt idején meggyilkolt gyermeki sorsokat.

Oliver Lustig – az egykori 112398-as számú Häftling – Lágerszótár című dokumentumregényéből, valamint az Auschwitz- albumból válogattuk a rövid szövegrészleteket. Kiss Kata és Szabó Marcell angolból fordította le a koncentrációs táborba hurcolt gyerekek gondolatait, az átélt szörnyűségeket. Molnár Bálint irányításával a diákok rövid filmet is forgattak a pápai zsidóság elhurcolásáról. A zsinagógánál játszódó jelenet megtekintése után következett a műsor. Emberi sorsok, személyes élettörténetek, a kiszolgáltatott és megnyomorított gyermekek tényszerű, száraz híradásai hangzottak el, mielőtt a láger lakói elindultak utolsó útjukra, ahonnan nem volt visszatérés.


Pápa, 2019. április 16.

Dr. Hodásziné Pingitzer Andrea,

a 9. Ny osztály magyartanára

Módosítás dátuma: 2019. május 06. hétfő, 23:41
 


Joomla!. XHTML and CSS.