Címlap
Második Erasmus+ találkozó Lengyelországban PDF Nyomtatás E-mail
2018. április 25. szerda, 20:48

A School21 Digitally and Socially Yours elnevezésű Európai Unió által támogatott Erasmus+ projekt második nemzetközi találkozóját a lengyelországi Pulawy Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 2 im F. D. Kniaźnina nevű középiskolájában tartottuk 2018. április 9. és 15. között.

A projekt célja a 21. században nélkülözhetetlen készségek, a kommunikáció, az együttműködés, a kreativitás és a kritikai gondolkodás alkalmazása, amelyeket az iskolai tantárgyak, pl. földrajz, történelem, informatika, idegen nyelvek elsajátítása során fejlesztenek. Ezenkívül a tanulók megismerkedhetnek a partnerországokban végzett közösségi és önkéntes munkával.

A lengyelországi Pulawyban tartott találkozó során a partneriskolák (Tábor (CZ), Schwetzingen (GER), Lugos (RO)) tanáraival és tanulóival együtt betekintést nyerhettünk abba, hogy hogyan gondoskodnak az értelmi fogyatékos gyerekekkel és felnőttekkel Lengyelországban, különös tekintettel a Down szindrómás személyekre.

A találkozó előzetes feladataként a 10. A osztály tanulói megismerkedtek a Down-szindróma jellegzetességeivel, és egy prezentációt készítettek az érintettekkel foglalkozó magyarországi szervezetekről. A bemutatót a találkozó első napján adták elő.

A másik előzetes online feladat keretében a különféle okokból hátrányos helyzetbe került emberek sorsát tanulmányozták. Sok érdekes információt gyűjtöttek a magyarországi munkanélküliségről, az egyszülős családokról, az idősekről, a hajléktalanokról és a mozgássérültekről.

Az elkészült anyagokat a TwinSpace internetes fórumán osztották meg egymással.

A következő két téma, az álhírek és a gyűlöletbeszéd tanulmányozása még előttünk áll.

A lengyelországi találkozó második és harmadik napján egy-egy helyi intézménye látogattunk el, ahol sérült emberek gondozásával és fejlesztésével foglalkoznak.

A nemzetközi csoportok tagjai műhelyfoglalkozásokon vehettek részt a gondozottakkal együtt mindkét intézményben, pl. agyagoztak, festettek, muffint készítettek vagy fával dolgoztak.

Az egyik helyen a tanulók énekeltek, a Down-szindrómások gondozójában pedig velük táncoltak.

A projekthét utolsó előtti napján Varsóba utaztunk, ahol a fogyatékosokból és Down-szindrómásokból álló néptánccsoport foglalkozásán vettünk rész. A közös táncos bemelegítés után megtekinthettük a csaknem egyórás néptánc műsoruk főpróbáját.

A hét során több alkalommal nemzetközi csoportokban kutatást végeztünk a szenvedély-betegségekről, dohányzás, gyógyszerek, telefon, és alkoholizmus témában. Az elkészült prezentációkat szombat délelőtt adtuk elő.

Kedden szintén nemzetközi csoportokban megismerkedhettünk Pulawy nevezetességivel (és természetesen egymással is) Közben érdekes feladatokat is meg kellett oldanunk: többek között tornyot kellett építeni, verset írtunk, vicces fotót készítettünk. Az képes beszámolóinkat szombaton osztottunk meg egymással.

Mindenki számára nagy élmény volt a lengyel főváros, Varsó meglátogatása és a közeli kisvárosban, Kazimierz Dolny-ban tett kirándulás.

A fővárosban a Mazowiacy elnevezésű csoport zenés-táncos foglakozásán vettünk részt. A lelkes csoport tagja fogyatékkal élő fiatalok.

Az előzetes feladatok, a találkozó során elkészített prezentációk és a mindenki által kedvelt Belgijka nevű tánc videói az alábbi linken elérhetők: https://twinspace.etwinning.net/44282/pages/page/377992

A találkozón iskolánkat képviselték:

Érsek Viktória, Hernádi Zsófia, Hauser Bence, Horváth Dávid, Orbán Anita, Patkó Judit, Szabó Zsóka és Varga Hajnalka (10. A)

Kísérő tanárok: dr. Kozma Zoltánné és Molnár András


Molnár András, projekt-kapcsolattartó


Módosítás dátuma: 2018. április 25. szerda, 21:02
 


Joomla!. XHTML and CSS.